< Terug naar blogs
March 5, 2021

11 online marketing trends die jouw business redden in 2021

Je kunt zeggen wat je wilt over 2020, maar over één ding zijn we het allemaal eens: afgelopen jaar was allesbehalve normaal. En dat laat zijn sporen na. Van minder dan de helft van alle bedrijven wordt verwacht dat ze zullen groeien in 2021. Deze moeilijke situatie vraagt een hoop van ondernemers hun creatieve geest en aanpassingsvermogen. En dat is zeker in deze onzekere tijd niet gemakkelijk. Daarom wil ik jullie inspireren met een aantal online marketing trends voor 2021. 


Wat moet je met deze trends?

Probeer bij elke trend te bedenken wat het zou kunnen betekenen voor jouw bedrijf. Kan het implementeren van één van deze tactieken jouw business laten groeien? Helpen ze je aan meer leads en sales? Onderstaande trends leveren de hoogste ROI op. Dit houdt in dat ze een goede investering zullen zijn voor elke business, ongeacht de huidige financiële positie van jouw bedrijf. 


1 Meer focus op interactieve content

De afgelopen jaren is gebleken dat interactieve content zorgt voor een hogere engagement met jouw merk, of het nu gaat om content op social media of op jouw eigen website. Voorbeelden van interactieve content zijn quizes, games, polls, interactieve video’s, vragenlijsten of wedstrijden. Interactieve content wordt vaker gedeeld door jouw publiek, waardoor jouw bereik alleen maar groter wordt. En groter bereik = meer leads = meer klanten. 


2 Verifieer jouw bedrijf op Google en focus op locale SEO

Heb jij een brick-and-mortar bedrijf? Dan is focus op locale SEO belangrijk voor jouw business. Waarschijnlijk heb je moeite met het verkopen van jouw fysieke producten nu jouw winkel al lange tijd gesloten is. En zomaar een online business openen en veel traffic generen lijkt onbegonnen werk. Gelukkig kan Mijn Bedrijf van Google hierbij helpen. Wanneer je jouw bedrijf in Google verifieert, vinden consumenten jouw bedrijf sneller op basis van hun geografische locatie. Een relatief klein percentage van de bedrijven gebruikt deze tactiek nu, maar de verwachting is dat deze groep snel gaat groeien in 2021.


3 Meer focus op social media marketing

Social media marketing wordt zeker weten één van de grootste online marketing trends in 2021 en de populariteit zal alsmaar groeien. Deze trend voelt misschien als een open deur, maar hoeveel van jouw marketingbudget wordt besteed aan social media? Door de pandemie is het consumentengedrag drastisch veranderd. Vanaf het derde kwartaal in 2020 werd gemiddeld 25% van de marketingbudgetten aan social media besteed. De verwachtingen zijn dat dit in 2021 alleen maar gaat groeien. Besteed jij hier al genoeg aandacht aan?

4 Duidelijkere communicatie over de voorraad van jouw producten

Heb jij een webshop? Let dan even op! Afgelopen jaar hebben veel webshops problemen ervaren met de distributie van producten. Het was lastig om producten constant op voorraad te houden, waardoor consumenten gingen shoppen bij concurrenten waar de producten wél beschikbaar waren. Het implementeren van duidelijke communicatie over de beschikbaarheid van jouw producten, door middel van bijvoorbeeld notificaties, voorkomt dat jouw consumenten gaan winkelen bij de concurrent. 


5 Optimaliseer je segmentatie

Waarschijnlijk heb je het al vaak gehoord en wellicht ook zelf ervaren: het behouden van bestaande klanten is vele malen (tot wel 5x!) goedkoper dan het verkrijgen van nieuwe klanten. Dus hoe houd jij je klanten tevreden? Naast het bieden van geweldige producten, diensten en optimale service, zorgt goede online marketing ook voor blije klanten. Door het segmenteren van jouw doelgroep en het verspreiden van gepersonaliseerde content, zorg je ervoor dat jouw klanten de juiste boodschap op het juiste moment krijgen. Deze gepersonaliseerde content kun je bijvoorbeeld inzetten binnen jouw e-mail marketing, social media marketing of campagne marketing. Op die manier versterk je de relatie met jouw klant en wordt de life-time value verlengd. Zo kun je mooi besparen op je advertentiebudget om constant nieuwe klanten te werven. 

6 Nog betere SEO

Met de komst van steeds meer websites, en vooral meer websites die hun Search Engine Optimization goed op orde hebben, is het belang van uitmuntende SEO groot in 2021. En dat is nog niet zo gemakkelijk, aangezien het algoritme van Google continu wordt aangepast. Maar wat het algoritme ook precies is, het schrijven van goede, relevante content is key. Als je deze content ook nog eens optimaliseert, kun je je organische traffic een ongelooflijke boost geven.


7 Focus op een sonic brand

Zoals we al beschreven in onze whitepaper De marketing van straks, wordt het hebben van een sonic brand steeds belangrijker. Ook al is voice search nog geen onderdeel van het algoritme van Google, deze manier van zoeken wordt steeds vaker gebruikt. En erg opmerkelijk is het feit dat deze resultaten afwijken van de resultaten die je krijgt wanneer je gebruik maakt van de zoekbalk in Google. Hoe je jouw content voor voice search kunt optimaliseren, lees je binnenkort op onze blog. Dus volg ons op Linkedin en Instagram en blijf op de hoogte!


8 Betrek je medewerkers

Het is niet zo gemakkelijk om productief te blijven tijdens de pandemie. De verschillende rollen als ouder, werknemer, en partner zijn lastig te combineren. Daarnaast hakt het hebben van weinig sociale activiteiten er bij vele mensen in. Naast dat je online marketing kunt inzetten voor je (potentiële) klanten, helpt online marketing ook om de relatie met je werknemers te versterken en ze meer te betrekken bij jouw bedrijf. 


9 Maak doelgroepen specifieker

Omdat een steeds groter gedeelte van de marketingbudgetten naar social media en advertenties gaat, is het belangrijk om jouw doelgroep voor zo weinig mogelijk geld te bereiken. Dit doe je door jouw doelgroep zo smal en specifiek mogelijk te maken. Zo bereik je vooral jouw ideale klant, die waarschijnlijk sneller jouw producten afneemt, en heb je minder last van concurrentie. Je kunt je voorstellen dat advertenties hierdoor minder geld kosten, maar wel de juiste resultaten opleveren. 


10 Gebruik korte video’s

Door alle afleiding en ladingen aan content, is de spanningsboog van mensen tegenwoordig erg kort. Korte video’s zorgen ervoor dat je de aandacht van jouw doelgroep gemakkelijker opeist. Afhankelijk van jouw doelgroep kun je deze korte video’s verspreiden via verschillende social media kanalen. Bestaat jouw doelgroep uit baby boomers? Dan is Facebook the place to be. Voor generatie Z en X is TikTok het beste kanaal, terwijl Millennials juist goed te bereiken zijn op Instagram. Het is dus belangrijk om te bepalen wie jouw ideale klanten zijn. Deze trend wil je absoluut implementeren, want dit wordt één van de meestgebruikte marktetingtactieken in 2021. 


11 Zorg voor een website die past bij 2021

Heb je nog geen website? Start dan vandaag met bouwen. Als je al wel een website hebt, is het belangrijk dat deze up-to-date is en de laatste design trends volgt. Websites van 3 - 5 jaar geleden zien er inmiddels alweer “ouderwets” uit. Zorg ervoor dat je veel visuele en interactieve content gebruikt om de aandacht van jouw websitebezoeker te trekken. Daarnaast wordt het steeds belangrijker dat jouw website responsive is (mobile first), veilig is en een snelle laadtijd heeft. Ook dit zal weer bijdragen aan jouw positie in de zoekresultaten in Google en organische - gratis - traffic naar jouw website. 


De take-away van dit artikel

Om in 2021 mee te blijven doen, is het belangrijk dat je een kritische blik op je online marketing strategie werpt. In hoeverre heb je bovenstaande tactieken al goed geïmplementeerd? En waar is nog werk aan de winkel? Wanneer je deze online marketing trends meeneemt in jouw strategie voor 2021 - en vervolgens goed implementeert - zul je jouw traffic, leads en nieuwe sales zien stijgen. 


Heb je hulp nodig?

Wil je gelijk aan de slag, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je met het opzetten van een beknopte, effectieve strategie, zonder al teveel blablabla. Aan de hand van deze strategie kijken we welke marketingtactieken de meeste resultaten zullen opleveren voor jouw bedrijf. Vervolgens implementeren we deze tactieken en optimaliseren we constant de resultaten. 

Heb je al wel een goed plan en heb je vooral hulp nodig bij de uitvoering? Wij kunnen je helpen met het bouwen of optimaliseren van je website, het automatiseren van jouw marketing, het maken van een nieuwe merkstrategie, het optimaliseren van jouw SEO en SEA en het inzetten van campagnes en social media. 

Meer informatie?

NEEM CONTACT OP

Download de whitepaper "De marketing van straks"

Dank je! Je kunt jouw whitepaper nu lezen.
Oeps! Er is iets niet helemaal goed gegaan. Excuses voor het ongemak.